#VertigoIzmir : Limburgia Turkey

The first time I heard about it on the internet, i thought it just had an overrated name. You know, why would someone give a sexy name like Red Velvet to a cake? Well, I discovered the reason behind this name in the most savoring way possible.

Whenever I visit Europe, I end up putting weight on. Why? The answer is obvious: I bury myself in delicious desserts. The European cuisine is very rich and satisfactory in terms of sweet options. Cakes, pastries, croissants, crepes… It is almost impossible to resist to them. In fact, it is impossible- at least for me.

Couple of weeks ago, while i was going through Instagram, I discovered a treasure, literally. It was a company page that had heavenly cakes. I hardly stopped myself biting the screen, I am telling you.

I am planning a trip to Germany soon, so when I ran into this cake paradise, the first thing i did was to check its location, with crossed fingers. I was like ” Oh my God, please be located in Frankfurt, please, please please!” Well, they are not in Germany, or in Netherlands or in Belgium. They are in Izmir, Turkey.

So I sat behind the wheel and drove to the huge food bazaar in Halkalı, Izmir- Gıda Çarşısı. Obviously, I would never be able to find their production facility, if I didn’t use a navigation program. They are located in an office building and it is funny, some guys downstair were loading a truck and they thought I came to the wrong place! I wasn’t in the wrong place at all, I just needed to take the elevator to reach the 4th floor of the building, that’s all.

Limburgia is a true happiness factory. They bake great cakes, vlaiis and pies. They normally work with hotels, restaurants and cafes. However, if you visit their headquarters like I did, you can have a chance to buy in retail. When I was there, almost everybody that works for the company was out to İzmir Chocolate Festival.  Still, the remaining staff was so kind and helpful.

They offer a variety of cakes, vlaais and pies. Vlaiis and pies have twelve slices whereas cakes have nine. These goodies are handed you frozen; you can either keep them in freezer for several months or wait 2-3 hours and consume them.

As I mentioned above, I was there for the Red Velvet. I had a moment of doubt, whether to get Red Velvet Cake or Red Velvet Vlaai – a vlaai topped with red velvet cake pieces. I ended up buying the original cake.

The slices are really big so we split each slice into two before consuming. My husband loved them and enjoyed every bite in the mornings. I had some friends come over and they also fell in love with this smooth, delicious cake. We also gave a small piece to our daughter Mina, she is now going nuts whenever she sees the burgundy box.

I really hope they open a cafe for business soon, either in Alsancak or Bostanlı. For now, you can visit their production facility between 10:00 and 18:00 on weekdays. You can also check their Instagram page @limburgiaturkey . There is a saying; good things come to those who bake. Well, I hope the best for Limburgia.

Açıkçası, Red Velvet Cake ismini internette ilk okuduğumda, bunun abartılı bir isim olduğunu düşündüm. Yani, sonuçta neden bir keke Kırmızı Kadife gibi iç gıcıklayıcı bir isim verilir ki? Bu sorunun cevabını olabilecek en lezzetli şekilde öğrendim.
Avrupa’ya ne zaman gitsem, kilo alıp dönüyorum. Sebep? Tabii ki leziz tatlılar.Avrupa mutfakları tatlı bakımından çok zengin: Kekler, pastalar, çörekler, kruvasanlar… Bunlara karşı koymak neredeyse imkansız.
Düzeltiyorum, imkansız- en azından benim için.

Bir kaç hafta önce, Instagram’da gezinirken gerçek bir hazine keşfettim. Bir sayfa düşün, adeta kekin elli tonu! Şöyle diyeyim, elimde telefon, ekranı ısırmamak için kendimi zor tuttum.

Yakın zamanda Almanya’ya bir seyahatim olacak ve bu kek cenneti şirkete denk gelince, kendi kendime dua etmeye başladım, umarım Frankfurt’tadır, lütfen olsun çünkü diye. Meğer burnumun dibinde, İzmir’deymiş!

Limburgia gerçek bir mutluluk fabrikası. Harika kekler, paylar ve vlaailer yapıyorlar. Hemen bir genel kültür bilgisi sana, vlaai Limburg bölgesine özel leziz bir tart türü. Olur da bir bilgi yarışmasına falan katılırsan işine yarar, demedi deme. Her neyse, Limburgia normalde otel ve cafelerle çalışıyor ama eğer üretim yapılan yeri ziyaret edersen, kutu kutu kek alabiliyorsun. Ben gittiğimde, neredeyse bütün çalışanlar İzmir Çikolata Festivali’ne gitmişlerdi. Fakat geride kalan arkadaşlar da sağolsunlar, inanılmaz nazik ve yardımseverdiler. Onlara ayrıca teşekkür ederim.

Çeşit bol ve hepsi lezzetli, bunu bildiklerinden olsa gerek firma sahipleri her dilimi ayrı lezzetli bir potpori sunmuş, tiramisu yiyorum ama aklım hala bademli vlaaide deme diye. Pay ve vlaailer 12 dilim, kekler 9 dilim – 9 kocaman dilim. Limburgia sana bütün bu lezzetleri donmuş veriyor. Donmuş haliyle saklayabilir ya da bir kaç saat bekleyip tüketebilirsin.

Yukarıda da bahsettiğim gibi, ben meşhur “red velvet” için oradaydım, dolayısıyla seçeneklerim ya orjinal red velvet ya da üzerinde red velvet parçaları olan red velvet vlaai idi. Orjinali aldım.

Dokuz dilim var, ama dilimler çok büyük olduğundan hep ikiye bölerek servis ettim. Kocam sabahları kahvaltıda kahve eşliğinde yedi, bir kaç arkadaşım kek bitmeden bana uğradı ve bu kızıl kekin büyüsüne kapıldı. Limburgia’nın en küçük fanı da bizim evde sanırım, zira Mina’ya -kızım- bir parça verdik, şimdi şarap rengi kutuyu her gördüğünde deliriyor.

Limburgia’nın bir gün, ufak da olsa Alsancak veya Bostanlı’da bir cafe açıp ürünlerini perakende olarak servis etmesini çok istiyorum. Ama şimdilik, üretim tesislerini hafta içi 10:00 18:00 arası ziyaret edip leziz tatlılarla buluşabilirsin. Ayrıca, Instagram üzerinden @limburgiaturkey sayfasını takip ederek, kafanda yazıyı okurken dönen “ya bu Begüm ne diye uzun uzun burayı anlatmış?” sorusuna yanıt bulabilirsin. Bir söz vardır; kek, pasta gibi fırın işleri yapanların başına hep iyi şeyler gelir diye. Umarım Limburgia’nın da başına her zaman, her şeyin en iyisi gelir.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s